Hva koster egentlig en ansatt? En komplett guide for små bedrifter
Hva koster en ansatt egentlig?
Mer enn bare lønn: De skjulte kostnadene ved å ansette
Å ansette en ny medarbeider er en viktig investering for enhver bedrift. Men mange arbeidsgivere undervurderer de totale kostnadene forbundet med en ansatt. Det handler ikke bare om den avtalte månedslønnen. Her får du en oversikt over de viktigste tilleggskostnadene du bør være klar over.
1. Rekrutteringskostnader
Prosessen med å finne den rette kandidaten kan variere i kostnad. Å bruke et rekrutteringsbyrå kan koste mellom 50 000 og 100 000 kroner ekskl. mva. Alternativt kan du annonsere selv, for eksempel på Finn.no, som koster rundt 15 000 kroner ekskl. mva. Sosiale medier som Facebook kan også være en rimeligere kanal, spesielt for mindre foretak.
2. Arbeidsgiveravgift
Som arbeidsgiver må du betale arbeidsgiveravgift til staten. Satsen varierer avhengig av hvor virksomheten er lokalisert, men den generelle satsen er 14,1 %. Les mer om arbeidsgiveravgift her.

3. Feriepenger
Ansatte har krav på feriepenger, som normalt utgjør 10,2 % av lønnen i opptjeningsåret. Dersom bedriften tilbyr fem ukers ferie, er satsen 12 %. For ansatte over 60 år med seks ukers ferie, er satsen 14,3 %. Du kan lese mer om feriepenger og noen andre arbeidsgiverplikter her.
4. Pensjon
De fleste bedrifter med ansatte må opprette en tjenestepensjonsordning på minimum 2 % av avtalt lønn. Dette er en lovpålagt kostnad for nesten alle arbeidsgivere i privat sektor, og kommer i tillegg til lønn og feriepenger. Se reglene som gjelder her.
5. Forsikringer
Du er også pliktig til å tegne yrkesskadeforsikring for dine ansatte. Dette sikrer at de er dekket ved eventuelle skader eller ulykker på arbeidsplassen.
6. Sykefravær
Hvis en ansatt blir syk, må du som arbeidsgiver dekke sykepenger de første 16 kalenderdagene. Dette gjelder for hver nye sykefraværsperiode, og kan være en betydelig utgift dersom det skjer ofte. Etter arbeidsgiverperioden kan du søke refusjon fra NAV.
Å ansette innebærer flere kostnader enn bare lønn. Ved å være bevisst på disse tilleggskostnadene, kan du planlegge bedre og sikre en sunn økonomi for bedriften.
Ønsker du hjelp til å få oversikt over kostnadene ved å ansette? Vi i Fryd tilbyr enkle og transparente regnskapstjenester som gir deg full kontroll. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg her.

Caroline Solvi
20 mar 2025