Hvordan spare mens du er student? 3 gode tips for “fattige studenter”

Studentlivet kan være rikt på erfaringer – og ganske tomt for penger. Når pengene fra lånekassa er utbetalt og regningene begynner å tikke inn, gjelder det å få pengene til å vare. Her er tre enkle og effektive grep som gjør studentøkonomien litt mindre trang – uten at du må leve på knekkebrød og vann.

1. Lag et budsjett som faktisk fungerer

Det høres kjedelig ut – vi vet det. Men et enkelt budsjett kan gjøre underverker. Sett opp en oversikt over faste utgifter som husleie, strøm, mobil og mat, og bestem deg for hvor mye du har “lov” å bruke på resten. Det handler ikke om å kutte alt, men å prioritere. En god start er å bruke en budsjettmal, som du kan tilpasse dine utgifter. (Smartepenger.no og SIFO har gode gratisversjoner).

2. Utnytt studentfordelene dine

Alt fra treningssentre, kollektivtransport og flybilletter til strømmetjenester, frisørsalonger og forsikringer kan ha egne studentpriser – men du må ofte be om dem eller følge med på det selv. Mange banker og mobiloperatører tilbyr også gunstige studentpakker, og enkelte butikker gir rabatt på fremvisning av studentbevis. Sett av en time eller to og gjør en grundig jobb med å kartlegge hvor du kan gjøre gode besparelser ved å bruke studentbeviset ditt!

3. Tjen litt ekstra – men med måte

Mange studenter har deltidsjobb, men det kan være utfordrende å finne riktig balanse mellom jobb og studier. Et alternativ er å tjene ekstra ved å selge brukte klær, leie ut hybelen når du er på helgetur, eller tilby tjenester som barnevakt, eksamensretting eller hundelufting.

De siste årene har det også blitt mer populært å jobbe med digitale medier for å skaffe ekstrainntekter og samtidig beholde friheten til å bestemme arbeidstiden og mengde selv. Som UGC-skaper eller frilanser innen markedsføring kan du være verdifull for flere bedrifter. Husk at du bør registrere enkeltpersonforetak eller AS for fakturering hvis du begynner å tjene betydelige summer på «side-businessen». Og ikke minst – hold styr på skatteregler og regnskap!

Å ha kontroll på pengene som student handler ikke om å spare seg blakk – men å unngå stress. Med noen enkle grep får du både bedre oversikt og mer ro i hverdagen. Det er også en god øvelse i økonomisk bevissthet, som kommer godt med den dagen du skal starte for deg selv – eller drive bedrift.

Profilbilde av en ansatt i Fryd Regnskap

Caroline Solvi

21 mar 2025